Снимка БулфотоПроцедурата по избор на стратегически инвеститор за АЕЦ Белене трябва да

...
Снимка БулфотоПроцедурата по избор на стратегически инвеститор за АЕЦ Белене трябва да
Коментари Харесай

Китайци, корейци и французи искат да строят АЕЦ Белене

Снимка Булфото

Процедурата по желание на стратегически вложител за АЕЦ " Белене "  трябва да завърши в границите на една година. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на чуването си в Народното събрание за АЕЦ " Белене ", съобщи вести.бг.

Петкова съобщи, че процедурата за стратегически вложител за реализацията на АЕЦ " Белене "  е създадена, както Народното събрание е упълномощил.

В процедурата ще бъде дадена опция за присъединяване на различен тип вложители, които желаят да придобият миноритарен дял или индустриални потребители, които желаят да сключат контракт за изкупуване на електрическата енергия от АЕЦ. В хода на реализацията на АЕЦ " Белене "  трябва да бъдат изключени всевъзможни промени в дизайна на плана във връзка с сигурността. Централата би трябвало да бъде осъществена с наличното съоръжение, сподели енергийният министър.

Сред изискванията са българската страна да има правото на блокираща квота, и българските и локални компании да могат да вземат участие в реализацията на плана. Прегледът и оценката на показан финансов модел ще бъде измежду тематиките, по които ще бъдат водени договаряния.  Смятаме, че е значимо препоръчаната цена за създаване на плана да бъде под 9 милиарда лева такова предложение Комисията ще оцени най-високо, добави още Петкова, като посочи, че ще бъде оценено високо оператор на новата атомна централа  да бъде АЕЦ " Козлодуй ".

Смятаме, че това са значими детайли от реализацията на подобен план. Смятаме, че тези параметри би трябвало да бъдат оценени най-високо, добави още министърът. На въпрос от депутата от ПГ на ГЕРБ и ръководител на Енергийната комисия Делян Добрев по кое време ще завърши всеки един от стадиите, министърът изясни, че процедурата по желание на стратегически вложител би трябвало да завърши в границите на една година. Нека първо да дадем старт на процедурата и да забележим дали този интерес, който беше заявяван, ще бъде доказан, уточни министър Петкова.

Официален писмен интерес за АЕЦ " Белене "  има от корпорации от Китай, Корея и Франция, сподели Петкова в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на Обединени патриоти Павел Шопов за инвеститорския интерес. Интерес са декларирали няколко компании. Това е най-голямата китайска държавна и нуклеарна корпорация CNNC, това е корейската хидро-атомна корпорация и френската компания АРЕВА. Предстои да разберем до каква степен действителен е този интерес, защото с оповестяването на процедурата, към този момент ще има публични периоди в рамките, на които те ще могат да го заявят. Така че това ще бъде в действителност гаранцията за интереса. До този миг формален писмен интерес има от тези корпорации, съобщи енергийният министър.

В отговор на въпрос на народния представител от ПГ на " Българска социалистическа партия за България “ Жельо Бойчев дали има нужда от спомагателна нотификация на плана, министър Петкова отговори, че когато има план, който към този момент е нотифициран от Европейска комисия, страната има ангажимент да нотифицира в допълнение промените на плана. Тоест, когато стане ясно ще има ли интерес към този план, ще има ли евентуални вложители, то тогава ние сме длъжни да нотифицираме Европейска комисия в допълнение, заяви Теменужка Петкова. 

С реализацията на АЕЦ " Белене "  не съществува риск за националните ни ползи и вложителят да продава електрическа енергия на дъмпингови цени, сподели министърът в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на Обединени патриоти “ Валери Симеонов по какъв метод са предпазени националните ползи и дали има заплаха вложителят да продава електрическа енергия на дъмпингови цени и да провокира банкрута на АЕЦ " Козлодуй ". На първо място, нямам доверие да има подобен вложител, който да вложи своя запас, да вземе заеми и да си разреши да предлага продукцията, която създава на дъмпингови цени. От друга страна би трябвало да е ясно, че този план се осъществя в държава-членка и всеки един евентуален вложител би трябвало да се преценява напълно с разпоредбите на Европейски Съюз в региона на конкуренцията. " Не виждам смисъл това нещо да се направи, съобщи още министър Петкова. По думите ѝ условие е една атомна електроцентрала да бъде финансово постоянна. Що се отнася до гаранциите какви вложители ще бъдат определени, неслучайно загатнах, че българската страна ще взе участие с блокираща квота, съобщи Петкова и уточни, че страната ни ще може да въздейства на значимите решения. 

 



 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР